top of page

Het is jouw leven, niet vergeten

Leeftijd, geslacht, het maakt niet uit. Je draagt heel wat petten. De toegewijde professional, de betrokken partner, de liefhebbende ouder, het zorgzame kind, de alles begrijpende vriendin.

Je streeft ernaar die allemaal naar best vermogen op te zetten maar soms, heel af en toe, voelt het alsof jij gevangen zit. In een gekooid leven. Waarbij de spijlen van de kooi de verwachtingen van anderen zijn. Wat er met jouw eigen dromen en verlangens gebeurde, is voor jou een groot vraagteken. Een nog groter vraagteken is of je ooit nog wel terug gelukkig kan zijn.

Je kwijnt weg als een triestig vogeltje.

Wel, wat ik jou wil meegeven is: It’s all in your hands.

Leven op voorschrift

Het is natuurlijk wel makkelijk om anderen te laten voorschrijven wat jij te doen hebt. Welke de volgende stappen zijn die jij te zetten hebt. Er staan immers genoeg mensen klaar om hun verwachtingen aan jou duidelijk te maken.

En als jij niet regelmatig ‘nee’ durft te zeggen, dan legt je baas, je familie, je partner, je vriend of vriendin heel eenvoudig op jouw bordje. En dan laat jij je daardoor leiden. Je gaat je doen en laten aanpassen om ook daar weer aan te voldoen. Je past jezelf aan.

Maar hé, weet je wat, dan verlies je al snel de goesting en de voldoening. Want dat is eigenlijk niet wat jij wil.

Dus als je’t mij vraagt, kan je het maar beter zelf in eigen handen nemen.

Niet de beste afleveringen

Stel je voor dat je naar een serie kijkt waarin jij de hoofdrol speelt. Doorheen de serie leef je constant naar wat anderen van jou verwachten. Iedere aflevering opnieuw zie je dat je eigen verlangens en behoeftes ergens naar de achtergrond verdwijnen. De afleveringen die zich op je werk afspelen, maar ook bij je gezin en je familie en in je vrije tijd, in de hobbyclub, op reis…..

Word je daar vrolijk van?

Je hoort mij zeker niet zeggen dat je geen rekening hoeft te houden met de mensen rondom jou. Alleen, wat vaker ook rekening houden met jezelf, zal je veel deugd doen. En dat, my dear, dat kan alleen jij.

What’s in it for you?

Dus vraag jezelf eens af wie jij echt bent. Wat wil jij, als je heel eerlijk bent, echt bereiken? Wat maakt jou gelukkig? Beantwoord deze vragen voor jezelf (en als je het echt niet weet, kan je zeker ook eens aan jouw omgeving vragen wat zijn merken waarvan jij gelukkig wordt).

Geef jezelf de toestemming om dat na te streven. Om jezelf dat geluk te gunnen. Zodat je concrete acties kan gaan bepalen om je leven terug in eigen handen te nemen.

Op zoek naar je diepste verlangens

Weet je niet goed waar te beginnen? Dan is het opmaken van een lijst van verlangens een mooie start. Zet je op een plek waar jij je op je gemak voelt. Neem pen en papier bij de hand en schrijf elk verlangen op, zonder censuur, dat in jou opkomt. Je zal misschien snel geneigd zijn om de verwachtingen van anderen weer in rekening te nemen. Don’t!

Focus je op wat jou blij maakt, waar jij content van wordt, wat jou gelukkig doet voelen. Beperkt je niet tot één specifiek domein van je leven bv je relatie maar ga breed. Ga verlangen over je carrière, over hoe jij je nog wil ontwikkelen, over je gezondheid, hobbies,... noem maar op. Je kan het zo gek niet bedenken. Als het een verlangen is, jouw verlangen, dan mag het op de lijst.

Voorbij oordelen en beperkingen naar brutale eerlijkheid

Vragen die je ook kunnen helpen zijn: Mocht ik alle beperkingen en oordelen van mezelf en anderen kunnen loslaten, wat zou ik dan doen? Welke dromen sluimeren al een hele tijd in mijn achterhoofd maar durf ik niet na te streven?

Belangrijk hierbij: maak jezelf geen blaasjes wijs (om toch maar weer aan die verwachtingen van anderen te kunnen voldoen)! Wees eerlijk met jezelf.

Zo ontdek je wat er voor jou echt toe doet.

The next step naar een gelukkiger leven

Heb jij genoeg slechte afleveringen gezien? Wil je die hoofdrol zelf terug in handen nemen en kleur geven? Als jij bereid bent om de verwachten van anderen achter jou te laten en te gaan doen wat er voor jou echt toe doet (ook al weet je op dit moment misschien nog niet helemaal wat dat is), dan help ik jou graag met het Leader of My Life-traject.

Boek een gratis kennismakingsgesprek zodat jij me wat beter leert kennen vooraleer we samen de volgende stappen zetten richting een leven waarin jouw groei, geluk en voldoening centraal staan.

Maak jezelf los van al die externe verwachtingen. Geef aandacht aan wat jij echt wil. Because you’re worth it!
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page