top of page

Bepaal zelf de kaarten die je in jouw leven speelt

Je kan ervoor kiezen vast te houden aan de kaarten die jou zijn gegeven in de hoop dat je ze goed kan spelen.

Of je kan ervoor kiezen eens goed te shuffelen en misschien wel wat andere kaarten in het spel te brengen.

Zie jij jezelf bij het lezen van de titel dit artikel al zitten in een rokerige achterkamer waar mannen en vrouwen in donkere pakken verscholen achter zonnebrillen het spel hard spelen?


Angst maakt zich van jou meester

Jij, de druk voelend om het beste van jezelf te laten zien. Niet onderdoen voor de anderen. Bewijzen dat je het waard bent daar te zijn. Een pokerface opzettend om vooral niet te tonen hoe bang je bent om iemand teleur te stellen. Niet mee te kunnen. Of te falen.

Je wil geen gezichtsverlies leiden. Niet ten opzichte van de mannen en vrouwen in de kamer want zij geloven in jou…

Je bent nu eenmaal voor een reden in jouw positie terecht gekomen.

Je wil jouw achterban niet in de steek laten. Zij rekenen erop dat jij de juiste kaarten speelt om dingen voor hen te realiseren en gedaan te krijgen. Je gaat voor hen door het vuur. Om er toch maar voor te zorgen dat ze wat ze te doen hebben in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen.

Terwijl het zweet op je voorhoofd parelt, jouw hart een aantal slagen sneller klopt, zie je dat alle ogen op jou gericht zijn. Het duizelt je voor de ogen.


Kiezen hoe je verder gaat

Jij bent aan zet. Je kijkt naar jouw kaarten. Ze zijn jou toebedeeld. Je hebt ze jou laten toebedelen. Je had ze niet te kiezen.

Ze liggen jou niet goed in de hand, dat voel je. Maar, met die kaarten heb je het te doen. Heb je het spel te spelen.


Je voelt de onrust.

Een gevoel van frustratie maakt zich meester van jou.

Je wil niet langer met deze kaarten spelen. Want het zijn voor jou niet langer de passende kaarten.

Je hebt geen zicht op de kaarten van jouw medespelers, noch op hun volgende move.

En toch leg je jezelf de druk op de juiste kaart af te leggen. Zodat je de erkenning van de anderen kan krijgen. Het schouderklopje waar je zo naar verlangt.


Jouw leven, jouw verantwoordelijkheid

Newsflash: Je kan niet bepalen wat de volgende move van een ander zal zijn. Jij kan enkel jouw volgende kaart spelen. Jij bent, my dear, dé juiste persoon om ervoor te zorgen dat je in die achterkamer het spel een andere wending geeft. Zodat je niet onder de druk bezwijkt.


Misschien las je al stapels boeken in de hoop dat je daarmee vooruit geholpen zou zijn. Of volgde je al wat guru’s op het wereldwijde web. Dacht je met hun raad jouw leven met 2 vingers in de neus naar jouw hand te kunnen zetten.


Wat jij wil


Wat je écht wil, is losbreken uit de verwachtingen van anderen. Niet langer gebukt gaan onder de druk dat iedereen zich op jou verlaat om dingen geregeld te krijgen.