top of page

The truth and nothing but the truth

“Ik ben een slechte leugenaar”, hoorde ik me deze week nog tegen iemand zeggen. Het staat op mijn gezicht te lezen als ik het doe. Dus ik doe het liever niet. Is dat altijd makkelijk? Zeker niet. Want soms wil ik de waarheid niet vertellen. Want ik wil mensen niet kwetsen of niet teleurstellen. Maar anderzijds wil ik mensen ook geen blazen wijsmaken. Het klinkt jou misschien wel bekend in de oren. Dat jouw hersenen jou automatisch naar de gemakkelijke oplossing brengen. Toch maar ‘ja’ zeggen terwijl je ‘nee’ bedoelt. Jezelf forceren om heel enthousiast te reageren, terwijl je diep vanbinnen denkt ‘oh boy’.


Die gemakkelijksheidsoplossing is eigenlijk ook een leugen. Want je houdt anderen iets voor wat niet juist is. Ook al bedoel je het helemaal niet zo. En door dat te doen, houd je het patroon in stand. Maak je het voor jouw hersenen makkelijker om de volgende keer opnieuw te liegen. Zo vlak voor het weekend geef ik jou graag een uitdaging mee. Een workout voor je hersenen (en ja, misschien ook wel voor jezelf) Probeer eens wat vaker de waarheid te zeggen. Geen smoesjes of excuses verzinnen. Niets verzwijgen. Probeer open te zijn over wat je denkt, voelt of wilt. En ervaar hoe dat is. 🔹Bij wie ging dit makkelijk? 🔹In welke situatie was het moeilijk? Hoe zou je het volgende keer aanpakken? Ik wens jou een waarachtige dag toe. Warme groet,
P.S.: Vind je het fijn jouw ervaringen met mij delen of om er verder over in gesprek te gaan? Dat kan uiteraard! Een mailtje naar barbara@tikhodza.com en ik geef jou heel graag feedback.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het is jouw leven, niet vergeten

Leeftijd, geslacht, het maakt niet uit. Je draagt heel wat petten. De toegewijde professional, de betrokken partner, de liefhebbende ouder, het zorgzame kind, de alles begrijpende vriendin. Je streef

Comments


bottom of page