top of page

Keuzes maken in een jachtig systeem

Wist je dat in de prehistorie alles beter was? Ja hoor, dat was wat ik gisterenochtend te horen kreeg toen ik in een buurtwinkel ‘snel’ iets ging ophalen.

Het frustrerende gevoel geen keuze te hebben

Dat snel werd al gauw een half uur want ik had niet gerekend op de man die de winkel uitbaat. Die wilde zijn hart eens luchten. Zijn frustraties kwijt. Want, hij had er echt genoeg van.

Het jachtige leven, ‘het systeem’ dat hem telkens weer tegenwerkt, het steeds harder racen tegen de klok … en waarom? Om vroeg te sterven net als zijn vader. Om geen spaarcenten aan het einde van de rit over te houden. Om vadertje staat steeds rijker te maken.

Je begrijpt het al. De brave man had wat frustratie in het lijf zitten.

Kiezen is voor de jeugd zoveel eenvoudiger

Hij heeft het over de prehistorie. Waarin het leven simpel was. Slapen, opstaan, jagen, eten, slapen. En zo’n aantal rondjes in een leven. Hij vertelt me over zijn neef. Schone job bij een BMW-garage. Hebben en houden verkocht om naar Colombia te verkassen. En daar een rustig leven met een kleine lokale zaak opgestart. De man mijmert weg. “Ja, die jonge generatie heeft het zoveel makkelijker.”

Enerzijds begrijp ik hem. En anderzijds denk ik, is dat zo?

Jouw keuze is, jawel, datgene wat JIJ kiest


Heeft die jonge generatie het echt makkelijker? Daar ben ik niet van overtuigd. Want die keuze die zijn neef maakt om wat relaxer en eenvoudiger te gaan leven, dat is zijn keuze. Dat is iets persoonlijks. En ik kan niet beoordelen of die makkelijk was of niet. Ook niet wat de keuze hem heeft gekost of opgeleverd. Net zoals ik niet weet hoelang hij over zijn keuze heeft gedaan en wat hem er effectief toe geleid heeft. Wat ik wel weet, is dat ieder van ons keuzes heeft. En neen, dan zeg ik niet dat ze altijd makkelijk te maken zijn. Maar jij kan beslissen hoe om te gaan met de frustraties die je in je hebt. Blijven voeden en opbouwen en vooral wijzen naar wat anderen kunnen doen? Of, de waarheid onder ogen zien? De frustratie erkennen en ervoor kiezen daar iets aan te doen. Makkelijk of niet, het is een keuze die je hebt.

Hoe kan jij dat nu doen?

Kijk eens eerlijk naar wat er echt speelt. 🔹Benoem wat het jou kost en wat het jou opbrengt 🔹Doe dit voor de situatie nu, maar kijk ook naar de middellange en lange termijn. 🔹En bepaal dan of je het zo nog wil. Dat is de eerste keuze die je te maken hebt. Om dan stappen te zetten richting verandering. Wat denk je? Eens proberen.

Ik wens jou vandaag alvast een frustratieloze dag toe. En komt er toch één voorbij, maak dan de keuze of je ze jouw dag wil laten vergallen of niet. Warme groet,P.S.: Wil je makkelijker keuzes kunnen maken voor jezelf? Laat me jou mee op pad nemen in de L.E.E.F.-scan.
11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page