top of page

Neen zeggen ... zou je durven?

Onlangs had ik een gesprek met een vriendin. Een vrouw met een zeer groot hart op de juiste plaats. Ze wil altijd goed doen voor anderen en zet daar ook volledig op in. En daar, daar vergeet ze zichzelf bij. Een deel van haar wil wel eens gewoon ‘foert’ kunnen zeggen. Kunnen zeggen ‘los het zelf maar op, ik doe het niet’. Toch doet ze het niet. Want dat past niet bij hoe zij door het leven gaat. Ze helpt zo graag anderen. Ze springt graag in de bres. Omdat dat haar nu net voldoening geeft. Zowel thuis als op haar job geeft ze iedere dag het beste van zichzelf. En dat vindt ze belangrijk. Er echt te zijn voor de mensen die ander.

Wat ze vergeet, is het beste van zichzelf te geven … voor zichzelf.

Ze raast doorheen haar dag. Weinig tot geen tijd om even tot rust te komen. Altijd in de weer. En ze voelt dat haar energie zakt. Dat die aan het opraken is. Ze raakt sneller geprikkeld door zaken die niet goed lopen. Maakt zich al eens vaker lastig als mensen haar teleurstellen. Is ook gewoonweg sneller moe. “Maar, hoe dan?”, vraagt ze me. “Ik heb het al zo druk en dan zeg jij me dat ik me tijd voor mezelf mag gunnen?” Misschien hoor je jezelf hier wel spreken. Herken je jezelf wel in het verhaal van mijn vriendin. En dan beaam ik ook naar jou toe wat ik zeg.

Je mag jezelf tijd gunnen. Om op te laden, om je energieker te voelen, om gewoon te doen waar jij zin in hebt.

Want ik weet dat het kan. Been there, done that. Jaren liep ik me de benen vanonder het lijf om toch maar voor iedereen goed te doen, om iedereen te helpen, er voor iedereen te zijn. Nu ja, iedereen, behalve mezelf. Tot ik besefte dat het zo niet langer kon. Want, ik werd er niet bepaald gelukkig van.Dus, leerde ik mijn grenzen stellen. Leerde ik ‘neen’ zeggen.

Nu denk je misschien ‘oh ja, dat wil ik ook kunnen, maar hoe doe ik dat dan?’. Er zijn verschillende manieren om ‘neen’ te zeggen. Letterlijk het woord, maar uit ondervinding weet ik dat net dat niet zo makkelijk is. Je begint dan vaak met excuses te koppelen aan je verhaal en in the end loop je daarop vast. Dus op naar een andere manier. Je kan gaan voor de ‘doordachte neen’. Wanneer iemand iets vraagt, neem dan even de tijd om die vraag echt te overdenken. Je kan hiervoor fysiek wegstappen van de persoon die het jou vraagt. Of, wanneer de vraag via mail of telefoon binnenkomt de vraag capteren en dan wegleggen. Dat geeft jou de mogelijkheid om de impact van de vraag te laten binnenkomen. Te bedenken wat de vraag met jou doet om er daarna zonder emotie op te reageren. Je kan voor jezelf een keuze maken, weg van de ‘druk’ van de ander. En die keuze kan je daarna tijdens een open gesprek met de ander delen. Doordat je jezelf de tijd gunt langer stil te staan bij wat jou gevraagd wordt, kan je daarna ook veel overtuigender jouw verhaal en jouw ‘neen’ overbrengen. Je zal zien, jouw automatische piloot zal nog wel eens geneigd zijn direct te antwoorden. Weet dat. Besef dat. Want door dat te beseffen, ga je op het moment dat je te snel zou reageren ook een gentle reminder krijgen dat je de tijd mag nemen voor jezelf. Om te voelen, denken en reageren. Volgens wat voor jou van belang is. Je hoort me zeker niet beweren dat dit eenvoudig is, maar hé, ik slaag er ook in. Als gepassioneerde, actieve vrouw. Met telkens opnieuw die gentle reminders als ik het weer even zou dreigen te vergeten. Gedreven om steeds meer te kunnen betekenen, meer te doen, meer te kunnen, meer te weten. Het lukt mij. En dat maakt dat ik ervan overtuigd ben dat het jou ook zal lukken. Als je het echt wil.Het gaat om kleine veranderingen die je stap per stap aanbrengt.


In het afschakelen van die automatische piloot en bewuster te zijn van hoe jij jouw tijd, aandacht en energie gebruikt. Zoals bijvoorbeeld die ‘doordachte neen’. Dus wil je dit echt, weet dan dat je op mij kan rekenen. Ik begeleid jou via het ‘Leading Lady-traject’ graag om bewuster in het leven te staan. Voor jezelf te kiezen.


En dat begint bij het stilstaan. Bij hoe je vandaag je leven leidt en hoe je het graag anders zou zien. Maar ook door stil te staan bij wat jij echt belangrijk vindt. Wat jouw waarden en intrinsieke motivatie zijn. En door te kijken naar wie of wat jou net wel of niet helpt. Om dan concrete stappen te zetten. Mini-stappen richting de verandering die jij voor jezelf wil. Dat, dat doen we samen.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page